Kísérletes nyelvészet:

Házi feladat a specifikus nyelvi zavarban szenvedő gyerekekkel kapcsolatban:.

A csatolt excel file egy 11 éves nyelvi zavaros fiú válaszait mutatja az egyeztetéses feladat 4 feltételében, és egy mondatismétléses feladatban. Az egyeztetéses feladat leírása és a csoporteredmények, és a mi értelmezésünk az előadásunk slide-jain megtalálhatók.

Emlékeztetőül az egyeztetéses feladatban mind a 4 feltételben (jelen alanyi, jelen tárgyas, múlt alanyi, múlt tárgyas), 6 ige szerepelt minden személy-szám kombinációban. A feladat 4 dimenzió vizsgálatát tette lehetővé: 1) szám, 2) személy 3) idő 4) definitség. A feladat itt a cd-ről hallott mondatok elismétlése volt, az igeragok mindenhol köhögéssel voltak maszkolva. Az első oszlop minden oldalon a célmondatokat, a harmadik a fiú válaszait tartalmazza. Rajzold fel a teljesítményprofilt és végezz hibaelemzést, és próbáld értelmezni a megfigyelhető mintázatot.

Kiegészítésképpen a mondatismétléses feladat adatait is csatoltuk. Ez a feladat az emlékezeti terjedelem és a szerkezeti bonyolultság hatásának szétválasztását szolgálja. Itt is első oszlopban a célmondatok, a  negyedikben pedig a válaszok láthatók. Ez módosítja-e az egyeztetéses feladat eredményeinek értelmezését?