Nyitólap

Fontos dátumok

Körlevelek

Regisztráció

Program

Absztraktok

Kötet

Fieszta

Képek

Videók

Egyéb

 

Linkek

A tanszék honlapja
A tanszék fotóalbuma
Eddigi fieszták

Nyelvészfórum

 

 

 

 

 

kinga@nytud.hu

 

Újdonságok:

A konferencia képei is elérhetők.

We Are the World -- fotók a forgatásról

A FIeszta plakátjai letölthetők.

A Fieszta videói már elérhetők

 

 

1990 tavasza volt. Az MTA Nyelvtudományi Intézete munkatársaiként nemcsak kutatni, hanem oktatni is szerettünk volna. Új tartalmakat, új stílusban akartunk tanítani. Tanítványokat szerettünk volna, fiatal, tehetséges emberek fejlődésén lemérni ismereteink, képességeink hatását.

A Nyelvtudományi Intézet támogatta ezt a szándékunkat és ma is támogatja azzal, hogy helyet és infrastruktúrát biztosít a tanszéknek. Óraadóként már korábban is tartottunk kurzusokat az ELTE-n, a pécsi és a szegedi egyetemen, de ezek hatása nem összegződhetett. 1990 tavaszán jött Soros György Felsőoktatás- fejlesztési Program című pályázata, amelyen csoportként indultunk egy pályázattal, amely az Elméleti nyelvészet tantervét és kurzusait tartalmazta. Mi is a nyertesek közé kerültünk. A pályázat elnyerésének feltétele volt az is, hogy valamely egyetem befogadja a pályázók tevékenységét. Az ELTE BTK Kari Tanácsa 1990. tavaszán elfogadta az Elméleti nyelvészet 3 éves kísérleti programjának megindítását 1990 őszétől. Húsz évvel ezelőtt kezdtük tehát. 1993-ban a Kari Tanács sikeresnek ítélte munkánkat, ekkor alakulhatott meg az Elméleti nyelvészet szak. 1996-ig Soros Felsőoktatás-fejlesztési Programja támogatta a munkánkat, ezt követően már az egyetem feladata volt a finanszírozás. Az azóta eltelt 14 év alatt sajnos csak egy egész és két fél álláshely létesítésére futotta, de az utóbbiak hamar kétszer 1/5 állásra redukálódtak. Pedig a szakot, majd a rá épülő doktori programot 8-10 emberből álló közösség működteti immár 20 éve. Ez a közösség csak annyiban változott, hogy számos korábbi diákunk az idők során kollégánk, munkatársunk lett. Nehéz volna pontosan megmondani, hogy mitől voltunk képesek ilyen hosszú időn keresztül tanítani a méltó egyetemi finanszírozás szinte teljes hiányában, de tény: 2010-ben 20 éves az Elméleti Nyelvészeti Tanszék.

Ennek megünneplésére szerveztünk egy konferenciát, amire a  végzett diákjainkat, és a tanszék életét meghatározó oktatókat azaz azokat,  akik egy hosszabb vagy rövidebb időszakban rendszeresen oktattak a  tanszéken kértük fel előadni.  A konferenciát egy fieszta zárja majd, amit a jelenlegi diákjaink szerveznek.

 

A NyelvKór előadása a 2008-as Fiesztán
(jelenlegi diákjaink)

 

 

A legfontosabbak:

Időpont: 2010. november 25-26-27.

Helyszín: MTA Nyelvtudományi Intézet (Budapest VI., Benczúr u. 33.)

 

Kapcsolat:

Gárdai Kinga: kinga@nytud.hu 

 

 

(1990 és 2004)