A KROKODIL KÖSZÖNTŐJE

Kálmán László 50. születésnapján, 2007. október 30. Nytud. Int. Fieszta

 

Írta Nádasdy Ádám

 

 

 

Lénytársaim, kedves hím és nőstény gerincesek!

 

Mérföldes léptekkel halad az idő vasfoga. Aki 30 évvel ezelőtt 20 éves volt, az ma 50 éves. De nem csak erről van szó: van itt egy sokkal mélyebb és megrendítőbb igazság: aki 34 évvel ezelőtt 16 éves volt, az is 50 éves ma. Hát ilyen ember a mi Kálmán Lászlónk, akinek soha ki nem hüllő szeretettel gratulálok e szép nap hajnalának estéjén.

 

Kálmán Lászlót, az Általános Tudnivalók Tanszékének főtanárát akkor ismertem meg, amikor kiment cigiért. 16 éves volt és osztálykirándulásról jött haza. Férfiasan, sőt, tovább megyek: egy felnőtt rezignációjával nézett szembe azzal a ténnyel, hogy kint hagyta az előszobában a cigijét. És igen: bármennyire nem fogják elhinni -- fölállt és kiment érte.

 

Meghűlt bennem a vér (mint ezt, külsőm alapján láthatják is). Már akkor láttam, hogy lesz belőle valaki.

 

És lett. Mert igaz, nyelvészkedik, tanítgat, de aztán! A nyelvészeti szaktudomá­nyosság szűk cellájának öntetszelgő terméketlenségéből kilépett -- mit kilépett: kiviharzott, kimennydörgött a nemzeti felemelkedés "haza" és "haladás" feliratú ikeroszlopaival szegélyezett langyos mocsarába... --

 

elnézést, ugrottam egy sort: szegélyezett politikai harcterére, melyről nem is álmodik a magamfajta vén krokodil a Nílus langyos mocsarában.

 

És bár vannak ellenségei -- hehe, ő csak szeretne a tápláléklánc csúcsán lenni, mint én -- azt az ellenségei is elismerik, hogy már egészen fiatalon idejét és energiáját a cionista hálózatok... bocsánat, a konnekcionista hálózatok fejlesztésének szentelte.

 

Kálmán László egy Amundsen. Nézzék meg a szakállát. A kompozicionalitás Scott kapitánya. Szemét a végtelenül kvantált fenyveseken pihenteti, miközben végigtekint a minimalizmus hómezején. Nem véletlenül olvassuk ezt a saját honlapján:

 

"Vezető tanár, 2005-től a Kollégiumi Tanács tajga" !

 

Folyjon élete soká, mint a Nílus, és  agya legyen termékeny, mint a nílusi iszap!