Milyen szó a toalett? Elegánsabb, mint a mosdó?  Helyes-e ebben az értelemben a toalett szó használata?

 

A toalett szó jelentéseit a Magyar értelmező kéziszótár így adja meg: 1. vál. Szépségápolás, fésülködés, mosakodás, különösen nőkre vonatkoztatva. 2. vál. Elegáns női ruha; ruházkodás, öltözet. 3. Toalettasztal. 4. szépítő Illemhely. 

Ennek alapján lehet, és ritkán szokták is a mosdóra, az illemhelyre, a WC-re alkalmazni a toalett szót, a fenti szépítő, eufemisztikus értelemben. Ilyen értelemben él tehát a szó a magyar hagyományban. Valószínűleg választékosabbnak, elegánsabbnak hat bizonyos helyeken a toalett felirat, mint az egyéb szokásos formák. Az is elképzelhető, hogy a tükörrel, fésülködőhellyel stb. felszerelt korszerű illemhelyek, mosdók fölelevenítik, és újra elterjesztik a francia eredetű, nemzetközileg ismert toalett használatát, és a választékos megnevezést kiterjesztik az efféle helyiségre is.

Egyébként a francia eredetű vándorszó, a toilette hozzánk német (Toilette) közvetítéssel került. A toalett forma történeti szótáraink alapján a 18. század közepétől hagyományos a magyarban; ez a magyaros írott változat hagyományosan jóval ismertebb, mint az angolos toilet forma.