Milyen idézőjeleket használunk? Mikor kell „macskaköröm”, mikor >lúdláb< ? Van-e még más idézőjel a magyarban? Mi a sorrendjük belső idézéskor?

Az idézés jelölésére páros írásjeleket használunk. Leggyakoribb az idézőjelként általánosan ismert, ún. „macskaköröm”. Mint itt is látható, a kezdő idézőjel alsó helyzetű, a záró pedig felső helyzetű, és mindkettő tapad az idézőjelet követő, illetve megelőző szóhoz.

Ha az idézőjelbe tett szövegrészen belül még egy idézőjelre van szükség (belső idézés), másodlagos idézésre az ún. >lúdlábat< használjuk általában. Ez is páros idézőjel, hegyével befelé fordul, és ugyancsak tapad az őt követő, illetve megelőző szóhoz. Időnként, különösen verzális, vagyis csupa nagybetűs szedésű, szövegen belüli idézésben a másodlagos idézőjelet, a lúdlábat elsődleges idézőjelként is láthatjuk.

Ha idézőjelekbe tett szövegrészen belül még további idézőjelre is szükség van, akkor, harmadlagos idézésre az ún. ’félidézőjel’ szokásos, amely felső állású, és ugyancsak tapad az idézett szövegrész megfelelő szavához. Ez a jel egyébként nyelvészeti szövegekben jelentésjelként is használatos.