Nyitólap > Osztályok > Finnugor és Nyelvtörténeti Osztály > Nyelvtörténeti Kutatócsoport > Morfológiailag elemzett nyelvtörténeti szövegek -- mutatvány

 

 

 

Morfológiailag elemzett nyelvtörténeti szövegek -- mutatvány

 

 

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének Finnugor és Nyelvtörténeti Osztálya egy olyan projektum beindításához tette meg a kezdő lépéseket, amely morfológiailag elemzett nyelvtörténeti szövegeket fog tartalmazni a magánéleti nyelvhasználat – levelezés, periratok – köréből.

Miközben ezen korpuszhoz is gyűlik az ó- és középmagyar kori anyag, létrehoztunk egy rövid mutatványt, amely az ómagyar kor más nyelvhasználati rétegéből: a kódexekből tartalmaz néhány kisebb részletet. A feldolgozott anyag a következő: Margit-legenda 14–15, Jókai-kódex 30–31, Keszthelyi kódex 202, Domonkos kódex 254–255, Cornides-kódex 53r–53v, Gyöngyösi kódex 11–12, 50–51, Sándor-kódex 21–22, Müncheni kódex 32va–32vb. A „minikorpusz” létrehozásában részt vett: Dömötör Adrienne, Haader Lea, Horváth László, Oszkó Beatrix, Sipos Mária. A morfológiai elemzés Novák Attila munkája.

A kritikai észrevételeket, megjegyzéseket – amelyeket a domotor@nytud.hu címre várunk – előre is köszönjük.

Mutatvány

 

       

Módosítva: 2009.10.12.

 vissza