english

A kérdő mondatok és (speciális) használataik nyelvtana és pragmatikája 

 

 

Hírek


 

Online kérdőíves vizsgálat

 

Magyar anyanyelvű beszélőket keresünk a magyar kérdésekről szóló online kérdőíves kutatásunkhoz. Kérdőívünk kitöltése teljesen anonim, és csak 10–15 percet vesz igénybe. Az alábbi linkre kattintva érheti el a kérdőívet:

Kísérlet a magyar kérdésekről

Ha bármilyen kérdése van a kutatással kapcsolatban, keressen minket e-mailen!

Köszönjük az együttműködését!

Gyuris Beáta

Molnár Cecília Sarolta

 

Az MTA Vendégkutatói Programjának keretében három hónapos magyarországi tartózkodásra érkezik 2017 tavaszán Markus Steinbach (Georg-August-Universität Göttingen), aki Gärtner Hans-Martin-nal fog közös kutatásokat folytatni, többek között 'A kérdő mondatok és (speciális) használataik nyelvtana és pragmatikája' c. projekttel is együttműködve.

Gärtner Hans-Martin és Gyuris Beáta szemináriumot tartottak a 2015/16. tanév tavaszi félévében az ELTE-MTA Elméleti Nyelvészeti Kihelyezett Intézeti Tanszékén BA-, MA- és PhD-hallgatók és külső érdeklődők részvételével 'Speciális kérdések' címmel.  

Gyuris Beáta 'New Perspectives on Bias in Polar Questions. A Study of Hungarian -e' című tanulmánya megjelent az International Review of Pragmatics c. folyóirat honlapján. (Elektronikus különlenyomatért kérjük, az érdeklődők lépjenek közvetlenül kapcsolatba a szerzővel.)

Gärtner Hans-Martin és Gyuris Beáta a Bielefeldi Egyetem Nyelvészeti és Irodalmi Karának vendége volt 2016. április 11. és 18. között, a Humboldt Alapítvány Partnerintézményi Programja által támogatott 'Grammatika és Pragmatika' c. kutatási együttműködés jóvoltából, és előadást tartottak a Nyelvészeti Kollokvium keretében.

Gärtner Hans-Martin mini-kurzust (2 előadást) tartott 'Varieties of Dependent Verb Second. The View from Scandinavia' címmel a Cambridge-i Egyetemen, a ReCoS Project meghívására, 2016. március 21-én.

Gärtner Hans-Martin egy MA/Ph.D. kurzust (6 dupla előadást) tartott a Wuppertali Egyetemen, 'Verbzweit-Stellung in den germanischen Sprachen mit besonderer Berücksichtigung der skandinavischen Sprachen' címmel, 2016. március 4. és 9. között.

Gärtner Hans-Martin, Thórhallur Eythórsson és Tonjes Veenstra Workshopot szerveztek 'Morphological Effects on Word Order from a Typological and a Diachronic Perspective' címmel a DGfS 38 konferencián Konstanzban, 2016. február 24-26-án.

Gärtner Hans-Martin tartja a Göttingeni Egyetem nyelvészeti tanszékei és Courant Kutatócentruma által szervezett, az összetett mondatok strukturális és jelentéstani tulajdonságaival foglalkozó interdiszciplinális nyelvészeti nyári egyetem (Göttingen Spirit Summer School on Complex Clauses) egyik kurzusát,  Issues in Special and Minor Sentence Types címmel. Gyuris Beáta a nyári egyetem egyik speciális esti előadását tartja 'The semantics and pragmatics of embedded interrogatives in Hungarian' címmel.