Nyitólap > Közlemény férfi becenévkérelmek elutasításával kapcsolatban

 

 

Közlemény férfi becenévkérelmek elutasításával kapcsolatban

 

 

Az utóbbi napokban több online hírportálon megjelent a Pisti névkérelem elutasításával kapcsolatos írás, amelyre szükségesnek tartjuk az alábbiak közlését.

Az utónevek anyakönyvezése jogszabályok által meghatározott módon folyik. Az MTA Nyelvtudományi Intézet feladatai közé tartozik, hogy a hivatalos utónévlistában nem szereplő kérelmezett utónevekről döntsön. Ezt az Intézet munkatársaiból álló Utónévbizottság végzi a meglévő jogszabályok és az Intézet honlapján megtalálható 14 alapelv szerint.

A becenévi bejegyzéseket az alapelvek 9. pontja határozza meg:

„Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (pl. Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike). A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (pl. Gergő, Janó).”

A sajtóban anyakönyvezhetőként felsorolt nevek közül több (pl. Nintendó, Csatárka) nem anyakönyvezhető. A hivatalosan anyakönyvezhető nevek listája a Nyelvtudományi Intézet honlapján mindenki számára elérhető.

 

 

Módosítva: 2015.03.21.