Nyitólap > Adamik Béla új "Lendület" pályázatot nyert a Nyelvtudományi Intézetben

 

 

"Lendület" kutatási pályázatot nyert el Adamik Béla az MTA Nyelvtudományi Intézetében

 

Adamik Béla, az ELTE habilitált egyetemi docensének 2015-20 között tervezett "Lendület" kutatásának rövid összefoglalása:

A „‘Lendület’ Számítógépes Latin Dialektológiai Kutatócsoport” c. projekt célja, hogy az MTA Nyelvtudományi Intézetben egy latin dialektológiai kutatócsoportot hozzon létre, amellyel folytatja és kiteljesíti a az eddig a „Császárkori latin feliratok számítógépes nyelvtörténeti adatbázisa” c. OTKA-projekt keretében végzett kutatásokat Ennek révén egy olyan, világviszonylatban egyedülálló és hiánypótló számítógépes digitális nyelvtörténeti online adatbázis épül ki (a http://lldb.elte.hu/ oldalon), amelyik nemzetközi szinten, szilárd elméleti háttere révén egyedül alkalmas a latin dialektológia alapkérdéseinek gyakorlati megoldására. Az adatbázis segítségével megismerhetővé, leírhatóvá és vizualizálhatóvá, ábrázolhatóvá válik a latin nyelv nyelvföldrajzi tagolódása és annak változásai az időben, így ennek révén jobban megérthetjük azokat a folyamatokat, amelyek az újlatin/román nyelvek kialakulásához vezettek. E kutatás révén így végeredményben a középkori és modern Európa nyelvi, etnikai, sőt kulturális arculatát lényegesen meghatározó folyamatot deríthetünk fel.

Az MTA NYTI-nek ez a harmadik elnyert "Lendület" pályázata. Az elsőt Prof. Markus Kracht nem vette igénybe, a második, Surányi Balázs tud. tanácsadó "Lendület kvantorhatókör kutatócsoportja" tavaly nyerte el a véglegesítését.

További részletek a Lendület program idei nyerteseiről az MTA honlapján olvashatók.


 

 

Módosítva: 2015.04.29.